Brigitte Tohm Uf1hl86e6bu Unsplash

De winter komt stilaan dichterbij. En zoals bij elk seizoen, brengt de winter ook enkele typische, vervelende kwaaltjes met zich mee. Eén van die kwaaltjes zijn winterhanden en wintertenen. Maar wat zijn dat? Wat kan je ertegen doen? En hoe voorkom je ze? We leggen het graag voor je uit.

Wat zijn winterhanden en -tenen?

Winterhanden en -tenen, ofwel perniones, is een ontstekingsreactie waarbij je bloedvaten in je handen en tenen samentrekken bij koud en vochtig weer. Het bloed stroomt er niet meer goed door, met als gevolg rode, pijnlijke, jeukende en opgezwollen vingers of tenen. Kom je in een warme ruimte, dan verergeren de symptomen. 

Winterhanden en -tenen komen voor op elke leeftijd en verdwijnen meestal na enkele weken. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen er meer vatbaar voor zijn en dat erfelijkheid ook een rol speelt. 

Wat kan je doen?

Bij de apotheek vind je hydraterende en beschermende crèmes om je handen en voeten te verzorgen. Kloven verzorg je met een huidherstellende crème.  

Wat je zeker niet mag doen is krabben en wrijven. Dit kan je klachten alleen maar verergeren en blaren of wondjes veroorzaken. 

Het is ook erg belangrijk dat je je handen en voeten geleidelijk aan terug opwarmt. Neem zeker geen heel warm bad, maar dompel je handen en voeten in lauw water. 

Hoe voorkom je winterhanden en -tenen?

Hou je handen en voeten warm

Draag warme, ademende sokken en handschoenen en kies voor brede schoenen zodat je voeten niet gaan knellen.

Hou het droog

Vocht en zweet is nefast voor winterhanden en -tenen. Heb je snel last van zweetvoeten? Breng dan een anti-transpiratiecrème aan op je voeten. Neem daarnaast altijd een extra paar sokken mee, zodat je op tijd kan wisselen.

Blijf in beweging

Stilstaan in de kou doe je beter niet. Moet je ergens buiten wachten, probeer dan in beweging te blijven zodat je het niet te koud krijgt.

Laat je handen en voeten verzorgen

En wij kunnen je hierbij helpen. Met een manicure verzorgen we je handen onder andere met een hydraterende olie. Kies je voor een pedicure, dan verlossen we je van al je ongemakjes. Je voeten krijgen een helende en relaxerende verzorging waardoor je achteraf terug op wolkjes loopt.

Vanaf de coronamaatregelen terug versoepeld zijn, en je weer mag genieten van een deugddoende behandeling, verzorgen we graag je zodat je minder last zal hebben van je winterhanden of wintertenen.

​Vanaf Moments4u terug operationeel is, kan je ons contacteren voor een afspraak.