Massage kan verlichtend werken bij burn-out en bij technostress: nieuws dat wel aannemelijk is, maar door critici pas voor ‘vol’ wordt aangezien als het ook door de wetenschap is bewezen. Recent konden onderzoekers van het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles aantonen dat massage bevorderend is voor de sterkte van je immuunsysteem.

Hoe kun je het weldadige gevoel dat ontstaat bij een massage meetbaar maken? Dit was een vraag die de wetenschappers lange tijd bezighield. Nu is het ze gelukt om zowel de psychische als lichamelijke gezondheidsvoordelen van massages te verklaren.

Baanbrekend onderzoek

Recent verschenen de resultaten van het baanbrekende onderzoek naar de effecten van massage in het Journal of Alternative and Complementary Medicine. 

Aan het onderzoek namen 53 personen deel, waarvan 29 mensen Zweedse massage kregen en 24 mensen een lichtere massage met zachte aanrakingen. De wetenschappers namen voor en na de massages bloedmonsters af. De testresultaten waren overduidelijk; er waren significante positieve veranderingen in de samenstelling van het bloed aan te wijzen.

De massages die bestonden uit lichtere aanrakingen hadden een aantal uitwerkingen op het lichaam. Onder andere het niveau aan oxytocine nam toe. Dat hormoon geeft je een gevoel van veiligheid en gebondenheid.

Zweedse massage

Bij de testgroep die een Zweedse massage (ontspanningsmassage) onderging, konden de onderzoekers een duidelijk effect op het immuunsysteem vaststellen. Er was een significante toename van lymfocyten. Lymfocyten zijn een type witte bloedcellen die schadelijke invloeden van buitenaf tegengaan. Ze zorgen dus voor het goed functioneren van het immuunsysteem.

Daarnaast was er een duidelijke afname merkbaar van de hormonen die stress en agressie triggeren.

Mogen we nu concluderen dat massage ons lichaam weerbaar maakt tegen de meest agressieve virussen? Uiteraard niet. Maar wordt ons immuunsysteem er sterker van? Jazeker. 

Eens de Corona maatregelen zijn teruggeschroefd en je weer mag genieten van een deugddoende behandeling, al dan niet als onderdeel van een arrangement, … houdt niets je tegen om je af en toe over te geven aan het weldadige gevoel van een massage.

Wanneer Moments4U weer operationeel is, kan u ons contacteren voor een afspraak.