Massage kan een weldaad voor je lichaam betekenen. Dat ervaren gelukkig steeds meer mensen. Technieken zijn er in overvloed, dus komt het erop aan de massagetherapie te vinden die het beste bij jou past. Het draait immers niet alleen om de magische handen van de masseur. Elke massage heeft zijn specifieke werking, en stoelt niet zelden op doordachte technieken en eeuwenoude filosofieën. Graag zoomen we wat dieper in op de belangrijkste verschillen tussen Oosterse en Westerse technieken.

Oosterse vs Westerse massagetechnieken relaxatiemassage Meerhout

Algemeen wordt aangenomen dat Oosterse massagetechnieken een oudere geschiedenis kennen. We hebben allemaal wel eens last van hoofdpijn, niet naar behoren werkende darmen of schouders die vast zitten. Eeuwen geleden greep men in het Oosten niet onmiddellijk naar medicatie of een zalfje, maar waren ze van mening dat de juiste massagetechnieken klachten kunnen verhelpen.

De Oosterse massagetechniek steunt op het meridianenstelsel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Ondervind je lichamelijke ongemakken, dan kan dit te wijten zijn aan een blokkade van je lichaamsenergie. Deze vloeit via energiebanen en meridianen doorheen je hele lichaam. Elke meridiaan is verbonden met een orgaan. Heb je bijvoorbeeld last van je maag, dan zal de masseur inspelen op de “maagmeridiaan” door bepaalde drukpunten te bewerken. 

Handpalmen en vingers dienen om druk uit te oefenen op bepaalde plekken op het lichaam. Dit heet acupressuur. Het kan ook met naalden. Dan spreekt men van accupunctuur. Een Thaïse massage steunt dan weer eerder op yogatechnieken, waarbij stretching centraal staat.

Oosterse massagetechnieken streven ernaar de gehele persoon in balans te brengen: niet alleen fysiek, maar ook mentaal en emotioneel. Het klinkt misschien wat zweverig, maar toch worden Oosterse technieken steeds meer aanzien als een welgekomen aanvulling op de Westerse geneeskunde.

 

De oorsprong van Westerse massagetechnieken ligt minder ver achter ons. Er is wat onenigheid over wie er eerst mee begon, maar de meeste technieken worden doorgaans onder de noemer ‘Zweedse massage’ geplaatst.

Het lichaam ontspannen, afvalstoffen afvoeren, de bloedsomloop stimuleren .. uiteindelijk richten alle massagetechnieken er zich op. Een Westerse massage wordt gezien als een klassieke massage waarbij de masseur vooral zal kiezen voor strijken en/of kneden. Deze technieken hebben dus een ander effect op het weefsel dan deze uit het Oosten.

 

Een ding staat vast: of je nu kiest voor Oost of West, beide massagetradities zullen je als herboren doen voelen. Aarzel dus niet om ons aanbod te verkennen. Neem je contact met ons op, dan staan we graag met raad en daad bij.

Bron: relaxy.be